10 tips om zenuwen te controleren bij spreken in het openbaar
Ben je zenuwachtig voor het geven van een speech of presentatie? Niets mis mee! Zenuwen kunnen zelfs een positief effect hebben. Het wordt wél vervelend wanneer je zenuwen de overhand krijgen. Onderstaande 10 tips helpen je om je zenuwen onder controle te houden.
1. Ken je materiaal goed.
Werk altijd met een onderwerp waarin je echt geïnteresseerd bent. Zorg ervoor dat je veel meer over het onderwerp weet dan dat je daadwerkelijk in je speech of presentatie gebruikt. Als dat niet het geval is kan je speech fantastisch zijn, maar is alle moeite voor niets geweest als je na de speech de vragen niet kunt beantwoorden. Ken je materiaal dus van buiten, dan hoef je daar in ieder geval niet zenuwachtig voor te zijn. Jij bent de expert, show them who’s boss!
2. Oefenen, oefenen, oefenen.
“Als je je materiaal goed kent, hoef je toch niet te oefenen?” Dat is voor weinig mensen weggelegd. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan door hardop te repeteren. Net zo lang tot je zeker van je zaak bent. Gebruik tijdens het repeteren alle attributen die je verwacht te gaan gebruiken, dus óók je PowerPoint en je laserpointer. Maak aanpassingen waar nodig en probeer je stopwoorden onder controle te krijgen. Daarnaast is het handig om met een timer te oefenen, zodat je weet hoe lang je speech ongeveer gaat duren. Geen idee wat je stopwoorden zijn? Neem je speech eens op, dan ben je er zo achter.
3. Ken het publiek.
Maak vooraf een praatje met een aantal mensen uit het publiek. Het is veel gemakkelijker om te spreken voor mensen die je een beetje kent dan voor vreemden. Dit zal wonderen doen voor je zenuwen.
4. Ken de ruimte waar je gaat spreken.
Zorg dat je op tijd op de locatie bent. Test voor je begint de microfoon en je eventuele visuele ondersteuning. Niets zo bevorderlijk voor je zenuwen als een niet-werkende beamer als je bijna moet beginnen…
5. Begin je speech met het aanspreken van je publiek.
Dit geeft je wat extra tijd en helpt om je zenuwen te onderdrukken. Als je eenmaal iets gezegd hebt, zul je merken dat je zenuwen direct een stuk minder worden. Begroet je publiek en laat daarna even een pauze vallen. Glimlach en tel tot drie voordat je weer iets zegt. Probeer daarnaast de energie van de zenuwen die je nog hebt, om te zetten in enthousiasme.
6. Visualiseer jezelf speechend.
Visualiseer jezelf terwijl je aan het speechen bent met een luide, duidelijke en zelfverzekerde stem. Visualiseer het klappende publiek voor je. Misschien klinkt dit ‘over the top’, maar je zult versteld staan hoeveel baat je hierbij zult hebben.
7. Bied geen excuses aan voor eventuele zenuwen.
Het publiek heeft waarschijnlijk niet eens door dat je zenuwachtig bent. Zolang je niets zegt zal het niemand opvallen.
8. Concentreer je op de boodschap, niet op het medium.
Focus je op je boodschap en je publiek, niet op je zenuwen of je PowerPoint-presentatie.
9. Doe ervaring op.
Zoals met alles eigenlijk: oefening baart kunst. De beste tip is dan ook: oefenen, oefenen en oefenen. Door simpelweg ervaring op te doen met spreken in het openbaar zullen je presentatieskills enorm verbeteren. Grijp elke kans om te spreken voor een groep dan ook aan. Voor je het weet houd je je alleen nog maar bezig met ‘onbenullige’ details omdat spreken je als vanzelf afgaat.
10. Het publiek is je vriend.
Het publiek wil graag naar je luisteren. Ze verwachten een interessante spreker met een goed verhaal en zijn voor jouw verhaal komen opdagen. Onthoud goed dat het publiek je vriend is, niet je vijand. Ze duimen voor je.
Heb ik misschien een vorm van spreekangst?
Wil je weten of je zelf last hebt van spreekangst? Test jezelf in minder dan 5 minuten met onze spreekangst test.