Gespreksvaardigheden

Inleiding in succesvol onderhandelen

Waar mensen zijn ontstaan conflicten en onenigheid. Mensen hebben soms nou eenmaal andere opvattingen, behoeften of doelen, en die kunnen wel eens botsen. Onderhandelen is een manier om onenigheid of een meningsverschil op te lossen. Het gaat er vooral om dat twee partijen een overeenstemming bereiken. Een middenweg.

Zonder te onderhandelen kunnen conflicten leiden tot ruzie of wrok. Dit zorgt hoe dan ook voor negativiteit, of een naar gevoel. Het idee achter onderhandelen is dan ook om samen te zoeken naar compromis, zonder dat de relatie daarbij op de proef wordt gesteld.

Door samenwerken kom je er nóg beter uit

Vroeger ging het vooral om winnen. Beide partijen moesten iets inleveren of opgeven, zonder daarbij al te te veel te zwichten voor de ander. Tegenwoordig gaat dit anders. De ouderwetse manier van onderhandelen heeft plaatsgemaakt voor het idee dat je door samen te werken zelfs een oplossing kunt vinden waar beide partijen nóg beter van worden.

Wat is succesvol onderhandelen?

Wil je succesvol leren onderhandelen? Op onderstaande pagina’s van deze website komen verschillende elementen van onderhandelen aan bod.

  1. Wat is onderhandelen?
  2. Onderhandelen: win-win vs. win-verlies
  3. Zelfverzekerd zijn tijdens een onderhandeling
  4. Misverstanden voorkomen tijdens een onderhandeling
  5. Onzichtbaar overtuigen

Na het lezen van deze pagina’s begrijp je het belang van goede communicatie tijdens een onderhandeling en waarom een win-win mentaliteit het beste vertrekpunt is.

Wat is onderhandelen?

De term ‘onderhandelen’ lijkt op het eerste oog een verwijzing naar een formeel process. Dit hoeft niet per se zo te zijn. Onderhandelen kan je in verschillende situaties helpen door een bepaald patroon aan te houden. Op de pagina ‘Wat is onderhandelen?’ leggen we verschillende elementen van onderhandelen uit. Deze vormen een leidraad die je in willekeurige situaties kunt volgen.

Onderhandelen: win-win vs. win-verlies

Er zijn meerdere manieren om te onderhandelen. Zo heb je de win-verlies methode en de win-win methode. Op de pagina ‘2 manieren om te onderhandelen’ leggen we deze twee methoden nader aan je uit. Dit doen we aan de hand van een aantal voorbeelden. Ook gaan we dieper in op het principe win-win als mentaliteit en hoe je kunt werken aan deze mentaliteit.

Zelfverzekerd zijn tijdens een onderhandeling

De win-win manier van onderhandelen gaat uit van het principe: ‘Ik word hier beter van, maar jij ook’. Waarom is deze mentaliteit zo effectief? En hoe leer je deze techniek gebruiken? Op de pagina ‘Werken aan je win-win mentaliteit’ leggen we je uit hoe het werkt.  

Misverstanden voorkomen tijdens een onderhandeling

Het kan voorkomen dat er een misverstand ontstaat tijdens een onderhandeling. Het blijft tenslotte communicatie. De onderhandeling kan hierdoor verkeerd lopen en mislukken. Wil je dit voorkomen? Op de pagina ‘Misverstanden voorkomen tijdens een onderhandeling’ krijg je meer inzicht in hoe een misverstand ontstaat en hoe je ze kunt vermijden en voorkomen.

Onzichtbaar overtuigen

Tijdens een onderhandeling is het belangrijk dat je in staat bent om de andere partij te overtuigen. Alleen een goed voorstel is niet genoeg. Op de pagina ‘Overtuigend zijn in een onderhandeling’ leggen we je uit hoe je anderen ook daadwerkelijk overtuigt van de voordelen van jouw idee.

Onderhandelen doe je overal

Onderhandelen is niet iets wat alleen zakenmensen doen. Onderhandelen kan van pas komen in allerlei situaties. Zowel thuis als op je werk. Wanneer je bepaalt hoe laat je zoon of dochter thuis moet zijn of wanneer er wordt bepaald wie er waar gaat zitten in een nieuwe kantoorruimte. Probeer altijd te streven naar een win-win situatie: de oplossing die voordelen biedt voor alle betrokkenen.

Terug naar overzicht

Ontvang onze nieuwste tools, tips en interessante artikelen

Blijf op de hoogte

We sturen je heel af en toe iets kleins op, en natuurlijk alleen maar als het super briljant is! Je kunt je elk moment afmelden.