Spreken en overtuigen

Omgaan met zenuwen voor een presentatie

Het is heel normaal om zenuwachtig te zijn voor een presentatie. Het maakt niet uit of het je eerste keer is, of dat je al honderden presentaties hebt gegeven. Zelfs geoefende sprekers hebben last van zenuwen. Nerveus zijn is geen teken van zwakte. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Of je de energie die je voelt kunt omzetten naar iets positiefs.

Omgaan met zenuwen

Zenuwachtig zijn laat zich vaak kenmerken door een gevoel van vlinders in je buik, een weeïg gevoel, klamme handen, een droge mond en de beangstigende gedachte dat je je tekst zult vergeten. Gelukkig zijn er een hoop beproefde methoden om zenuwen te lijf te gaan. Deze technieken zullen er niet voor zorgen dat je niet meer zenuwachtig bent. Wel zullen ze je helpen om je voordeel te doen met de adrenaline die door je lichaam pompt. Je kunt die energie ook gebruiken om een verhaal juist vol enthousiasme, passie en overtuiging te brengen. Dit doe je door de energie die je voelt te kanaliseren naar positieve gedachten in plaats van aandacht te besteden aan je zenuwen.

Een goede voorbereiding is belangrijk

Om om te kunnen gaan met zenuwen is het belangrijk dat je goed voorbereid bent, zodat je je zeker kunt voelen over de inhoud van je presentatie. Fixeer je niet teveel op hóe je gaat presenteren, maar liever op wat je gaat vertellen. Besteed veel tijd aan het voorbereiden van je onderwerp en je verhaal. Bedenk dat de manier waarop jij presenteert slechts een klein deel is van wat het publiek gaat waarnemen. Het gaat in de eerste plaats om de inhoud van je presentatie.

Op de pagina Presentatie voorbereiden vind je meer praktische tips.

10 acties die zenuwen voor een presentatie verminderen

1. Focus op je ademhaling

Adrenaline zorgt ervoor dat je ademhaling oppervlakkig wordt. Door diep in en uit te ademen krijgen je hersenen genoeg zuurstof en creëer je een fictieve rust in je lijf die er uiteindelijk daadwerkelijk voor zorgt dat je je rustiger voelt.

2. Drink water

Adrenaline zorgt ervoor dat je een droge mond krijgt. Dat kan ervoor zorgen dat je letterlijk moeite krijgt met praten. Zorg ervoor dat je altijd een glas water tot je beschikking hebt en neem zo nu en dan een slok. Doe dit op de momenten waarop een pauze sowieso op zijn plek is. Bijvoorbeeld wanneer je een zin of argument wilt benadrukken.

3. Neem een kauwgom

Door ergens op te kauwen voel je je sneller relaxed. Onderzoek heeft aangetoond dat het kauwen op kauwgom je alert maakt en dat het angstgevoelens verminderd. Zorg er wel voor dat je de kauwgom weggooit op het moment dat je het podium op moet.

4. Glimlach

Door te glimlachen maak je positieve stofjes aan. Deze helpen je te kalmeren.

5. Visualiseer een fijne presentatie

Beeld je in dat je een perfecte presentatie geeft. Voor een geïnteresseerd publiek waarin de mensen naar je luisteren, naar je lachen en positieve feedback geven. Pin dit positieve beeld vast in je hoofd voordat je begint met spreken.

6. Masseer je voorhoofd

Masseer je voorhoofd om de voorkant van je brein, en daarmee het spraakgedeelte, te stimuleren.

7. Pauzeer even voor je begint

Neem voor je gaat beginnen met spreken even tijd om oogcontact te maken met het publiek. Glimlach. Door dit moment van rust te nemen wen je aan de ogen die op je gericht zijn.

8. Doe het rustig aan

Spreek in een lager tempo dan je gewend bent. Laat een pauze na iedere zin. Door dit te doen word je vanzelf rustig en daarbij kan het publiek je op die manier ook beter volgen.

9. Beweeg

Door rustig te bewegen tijdens je presentatie raak je wat van je nerveuze energie kwijt. Let wel op dat je hierin niet overdrijft of vervalt in ijsberen.

10. Focus NIET op jezelf

De mensen in het publiek zijn aanwezig omdat ze iets willen leren. Het is jouw taak om het ze te vertellen. Focus dus niet op jezelf, maar op hoe je je boodschap zo effectief mogelijk communiceert.

Oefening die je helpt ontspannen

Voel je je niet ontspannen voordat je gaat presenteren? De volgende oefeningen zijn erop gericht om je te laten ontspannen.

STAP-voor-STAP oefening om te ontspannen

  1. Ga in een gemakkelijke houding staan. Je voeten iets uit elkaar en je knieën licht gebogen. Maak een rechte rug en ontspan je schouders. Ontspan je gezicht en ontspan je kaak.
  2. Lift je armen langzaam omhoog en houd daarbij je voeten op de grond. Buig voorover vanuit je middel en buik daarbij lichtjes je knieën. Je hoofd, armen en schouders zijn ontspannen. Blijf zo even hangen.
  3. Kom langzaam overeind, wervel voor wervel, je hoofd als laatst, totdat je je weer in de eerste positie bevindt.

Herhaal dit drie keer.

Terug naar overzicht

Onze newsletter

Blijf op de hoogte!

No sales. No spam. Occasional notifications. Unsubscribe anytime.