Lichaamstaal tijdens speeches, 8 tips
Het menselijk lichaam heeft meer dan 700 spieren, de meeste sprekers gebruiken er echter maar een paar. Ze gebruiken hun armen om de lessenaar stevig vast te houden en friemelen met een clicker voor de PowerPoint slides, maar naast dat zit er vaak weinig beweging in. Veel sprekers zijn geneigd om zich puur te focussen op het zoeken naar de perfecte woorden om hun punt te illustreren ondanks overweldigend bewijs dat onze lichaamstaal net zo luid spreekt als woorden.
Kom in beweging!
Je effectiviteit als spreker is direct gerelateerd aan hoe goed je in staat bent om emotie en interesse op te wekken met non-verbale communicatie. Je luisteraars beoordelen je boodschap niet alleen op de inhoud maar ook op wat ze zien. Tijdens het spreken kan je lichaam een effectief middel zijn om je woorden te benadrukken en duidelijker te maken. Het is ook het meest krachtige middel om je publiek te overtuigen van je oprechtheid, vurigheid en enthousiasme. Of je doel nu is om te informeren, overtuigen, entertainen, motiveren, enthousiasmeren of inspireren; je lichaamstaal moet passen bij wat je zegt en dit versterken. Zoals Ralph Waldo Emerson het zei: “What you are, speaks so loudly that I cannot hear what you say.”
Dus kom in beweging! Bevrijd de lessenaar van je greep des doods en leer hoe je je speeches interessanter maakt met lichaamstaal.
Hoe gebruik je lichaamstaal in speeches? 8 tips!
1. Start met oogcontact
Voorbereid zijn – en de meester zijn van je boodschap – is een vereiste om een band op te kunnen bouwen met je publiek. Kijk niet globaal rond de kamer maar probeer je te focussen op individuele luisteraars en creëer een band met hen door ze direct in de ogen te kijken voor 5 tot 10 seconden. Wanneer je voor grote zalen spreekt, kijk dan de zaal rond in een M patroon, zo zorg je ervoor dat je alle delen van het publiek goed aanspreekt.
2. (Glim)Lach!
3. Laat emotie zien in je gezicht
Het publiek ziet dit, zelfs vanaf een afstand. Kijk ter inspiratie eens naar de filmThe Human Face, een BBC documentaire verteld door John Cleese van Monty Python.
4. Ontwijk afleidende ticks
Vraag of een vriend meekijkt, terwijl je oefent en zorg dat deze let op afleidende nerveuse ticks, zoals friemelen, op lippen bijten, spelen met je sleutels of attributen, handen in je zakken of achter je rug.
5. Beeld je verhaal letterlijk uit.
Leg de nadruk op de acties in het verhaal en zoek naar manieren om deze deels uit te beelden. Vertel je over het rennen van een marathon? Neem dan een paar stappen.
6. Probeer niet iemand te zijn die je niet bent
Kopieer geen gebaren uit een boek of van andere sprekers die niet bij je passen. Reageer natuurlijk op wat je voelt en zegt. Als je het faket, wordt het moeilijk om deze gebaren overtuigend te doen.
7. Maak bewegingen overtuigend
Elk gebaar dat je maakt, moet volledig zijn. Dit begint bijvoorbeeld bij je schouder, niet in je elleboog. Halfbakken gebaren zien er nep uit en zijn niet overtuigend.
8. Varieer waar je staat
Loop bijvoorbeeld van de ene kant van het podium naar de andere kant wanneer je met een nieuw onderwerp begint. Of beweeg jezelf richting het publiek wanneer je een vraag stelt.
Groeien als spreker? In onze training Spreken in het Openbaar pas je korte, praktische theorie toe in uitgebreide oefeningen. De trainer geeft je waardevolle feedback waarmee je direct aan de slag gaat. De training wordt gemiddeld met een 9,2 gewaardeerd en daar zijn we trots op.